Kádas Csilla

Miért a logopédia? Mi a története annak, hogy ezt a szakmát választotta?

Ha megkérdezik tőlem, miért választottam a logopédiát, mindig elgondolkodom, mert konkrét válaszom nincs. Próbálok mentegetőzni olyan érvekkel, hogy szeretek segíteni másokon, szeretek gyerekekkel foglalkozni, de azt gondolom, ez így önmagában kevés. Pályaválasztás előtt csak jött egy érzés, hogy a gyógypedagógia, azon belül a logopédia megfelelő út lehet számomra. Viszont a véleményformáláshoz, ahhoz hogy eltudjam mondani miért szeretem és miért választottam, szükségem volt tapasztalatra, gyakorlatra. Azt gondolom a beszéd, a kommunikáció az egyik legfontosabb önkifejezési eszközünk és sokaknak vannak nehézségei ezen a téren. Jó érzés, hogy a munkámmal egy ennyire fontos területen tudok segítséget nyújtani.

Milyen tapasztalatokat szerezett eddig?

A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat Beszédjavító Tagintézetében kezdtem a pályafutásom és jelenleg is ott dolgozom. Szerencsésnek érzem magam, mert rövid időn belül a legtöbb logopédiai kórképpel találkozhattam és megismerhettem azok hatékony kezelési módját. Az intézmény jellegéből adódóan sokszínűvé vált a feladatom. Nem csak ambuláns ellátás keretében foglalkozom a hozzánk érkező gyerekekkel, hanem külső helyszínként egy óvodát is ellátok. Főbb terápiás tevékenységeim közé tartozik a dadogás, a diszfónia valamint az artikulációs zavarok kezelése. Ritkábban, de foglalkozom megkésett beszédfejlődéssel és nyelvlökéses nyelés terápiával is.  Közel 3 éve lehetőséget kaptam arra, hogy Szakértői Bizottságban vizsgáljak. Főbb feladataim körébe a tanulási zavarok diagnosztizálása, szakértői vélemények elkészítése és a szülőkkel való kommunikáció és kapcsolattartás áll.

Ha egy  dolgot kellene mondani, amit imád a munkájában, mi lenne az?

Szeretem azt a sikerélményt, amit egy-egy hosszabb, rövidebb terápia után megtapasztalok. Ez mindig kettős öröm. Örülök, hogy látom, hogy a gyerkőc is örül, és saját magam felé is egy pozitív visszacsatolás.

Mire törekszik mindig a munkája során?

Elsősorban a kliensekkel való jó kapcsolat kiépítésére. Hiszem azt, hogy leghatékonyabban úgy lehet terápiát tartani, ha kényelmes a légkör és bíznak a terapeutában.

Mi a kedvenc területe a logopédián belül és miért?

Kedvelt terápiáim közé a dadogás és a diszfónia tartozik. Szeretem ezeknek a terápiáknak a komplexitását, azt hogy nem csak egyféle szempontból közelítjük meg a gyermeket/klienst. Szeretem, hogy ezeken a terápiákon oldódnak a szigorúbb logopédiai „asztal-tükör” helyzetek, nagyobb teret engedhetünk a játéknak és a kreativitásnak.

Mi az a három pozitív tulajdonság, amire büszke?

Szerintem nyitott, empatikus és rugalmas vagyok.

Mely terület az, ahol eddig még nem sikerült tapasztalatot szerezni, de nagyon érdekli és később szívesen foglalkozna vele?

Nagyon érdekel a klinikai logopédia, az agyi sérülesek hatására bekövetkező beszéd- és nyelvi zavarok (afázia, dizartria). Szívesen kipróbálnám magam rehabilitációs munkában, idősebb korosztállyal is.

Hogyan töltődik fel? Mit csinál szívesen, amikor épp nem a szakmájának él?

Szeretek túrázni, biciklizni, időt tölteni a családommal és a barátokkal. Szeretek utazni, új országot, kultúrát megismerni.

Kádas Csilla, logopédus

Visszahívást kérek