Pogácsás Nóra

Pogácsás Nóra - pedagógus édesanyja munkáját látva - kisgyermek kora óta arról álmodott, hogy gyerekekkel foglalkozhasson, de csak később fogalmazódott meg a pontos irány.

-A felvételi jelentkezés leadása előtt sokat filozofáltam a jövőmet illetően. Szerencsére remek tanácsot kaptam a nővéremtől, miszerint "olyan hivatást válassz, amit mindentől (pénztől, képzéstől, munkahelytől) függetlenül örömmel csinálnál". Így kerültem a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar logopédia és hallássérültek pedagógiája szakirányára, mely életem egyik legjobb döntése volt. Tanulmányaim során a pszichológia világa is rögtön magával ragadott, úgy éreztem, minél komplexebb szemléletre van szükségem a hatékony segítségnyújtáshoz. Ennek érdekében elvégeztem a pszichológia szakot, jelenleg logopédusként és pszichológusként is dolgozom. -kezdi a szakember, aki 2018. júniusában szerezte meg logopédusi, majd 2020. júliusában viselkedéselemzői, 2022-ben pedig pszichológusi diplomáját.

Munkájában két szakma tudását ötvözi

Mindkét végzettségét hasznosítja munkahelyein, a két szakma ismerete kiegészíti egymást a terápiás munkájában, ahol a célokat mindig az adott személyhez igazítja. Többirányú szemlélete nagyon hasznos számára például a dadogás és hadarás kezelésében:

-A kezdetektől fogva rendkívül érdekelnek a beszédfolyamatossági zavarok, melyet életkortól és személyiségtől függően többféle terápiás megközelítésben lehet értelmezni. Ez mindig nagyon izgalmas, ugyanakkor nagy kihívást is jelent számomra- meséli.

Gyerekeket és felnőtteket egyaránt vár rendelésén

Gyermekekkel és felnőttekkel egyaránt szívesen dolgozik, azt vallja: az életkor nem lehet akadály a logopédiai terápia szempontjából. Legyen szó akár artikulációs zavarokról, nyelvlökéses nyelésről, beszédfolyamatossági zavarokról, vagy beszédindításról és komplex nyelvi terápiáról Nóra magabiztosan merít korábbi szakmai tapasztalataiból:

-Pályakezdőként a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat egyik tagintézményében kezdtem logopédusként dolgozni, ahol tapasztalt szakembergárda segítette a munkámat. Jelenleg logopédus-pszichológusként a korai fejlesztő munkacsoport tagja vagyok: szakmai teamünk a 0-3 éves gyermekeket és családjaikat segíti a logopédia, gyógypedagógia és a pszichológia számos területén. Rengeteget tanultam a szomatopedagógus és pszichológus kollégáktól, nagyon inspiráló volt számomra a sok közös gondolkodás, mely során megtapasztalhattam a team-munka kulcsfontosságú szerepét.  Sokat köszönhetek Balás Eszternek és a Seneca Beszédstúdiónak, ahol hallgató koromban komplex művészeti terápiás foglalkozásokat hospitáltam, majd beszédtechnika és kommunikációs tréningeket végeztem. Szemléletformáló volt számomra Ványi Ágnes és Szűcs Antal Mór Mesezene módszerének megismerése, mely megmutatta, hogy a mesék varázslatos világa és játékossága csodákra képes -többek között- a fonológiai tudatosság fejlesztésében. – világít rá a logopédus, aki korábban több alapítványi óvodában is tapasztalatot szerzett, illetve évekig segítette a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóinak beszédtréningjét.   

A természet tölti fel leginkább

Munkája egyben a hobbija is, de amikor mégsem szakmai terveivel, vagy a kliensei feladataival foglalkozik, akkor a természetben töltődik fel.

- A hegyeket és a vizet egyaránt kedvelem, imádok síelni, túrázni, úszni, supboardozni, valamint olvasni is: főként Irwin Yalom könyveit bújom, amikor csak tehetem. Mindemellett rajongok a zenéért, rendszeresen járok különféle koncertekre.

 

Visszahívást kérek