Nem találtak összefüggést a keresztezett dominancia és a nyelvi fejlődés között

Sokat hallani olyan hipotézisekről, amelyek a keresztezett dominanciát teszik felelőssé az olvasási, helyesírási, matematikai és nyelvi képességek tipikustól eltérő mivoltáért. Hogy mit is jelent a keresztezett dominancia, és mi a legfrissebb álláspont ebben a témában, az kiderül abból a cikkből, amelyet a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége tett közzé.

Vig Julianna a Tények és neuromítoszok a keresztezett lateralitásról című tanulmányában boncolgatja a témát, részletesen kitérve a különböző végtagjaink, érzékszerveink dominanciájának jelentőségére. Végső konklúzióként megállapítja, hogy tudományosan nincsenek kellően alátámasztva azok a hipotézisek, amelyek a testrészeink eltérő preferáltságát vallják a nyelvi és egyéb kognitív képességekben fellelhető elmaradás okának.


Mi az a keresztezett dominancia?

Alapvetően megfigyelhető, hogy az emberi testre a kétoldali szimmetria a jellemző. Azonban vannak olyan szerveink, amelyek asszimetrikusan fejlődnek, sőt az emberek 99,99%-ának azonos irányban asszimetrikusan (szív, gyomor, máj). Illetve vannak olyan szerveink is, amelyek kinézetre teljesen szimmetrikusak (kezek, lábak, szemek, fülek, stb.), de a használatukat tekintve az egyiküket jobban preferáljuk, illetve az egyikkel ügyesebb mozgáskivitelezésre vagyunk képesek. Erre mondjuk azt, hogy a két testrészből az egyik domináns. Magát a jelenséget bal vagy jobb lateralizációnak, oldaliságnak nevezzük. Ha a különböző szervek lateralizációja nincs „összhangban” - tehát például a jobb kezünk és a bal lábunk domináns - akkor beszélünk keresztezett dominanciáról, keresztezett lateralitásról.

Forrás: http://mlszsz.hu/files/folyoirat/Logopedia_2018-2019.pdf

Visszahívást kérek