Csorba Emőke

Csorba Emőke évek óta foglalkozik gyermekpszichológiával, kezdetben iskolapszichológus munkakörben főképpen az iskolai közegben jelentkező pszichés problémákkal (teljesítményszorongás, iskolai bullying, magatartásproblémák) foglalkozott, emellett csoportos személyiségfejlesztő és konfliktuskezelő foglalkozásokat tartott. Ezzel párhuzamosan pályakezdése óta dolgozik Nevelési Tanácsadókban, ahol Szakértői Bizottsági tagként mélyedt el a pszichés fejlődési zavarok (pl. részképesség-problémák, autizmus) és a viselkedési, valamint érzelmi-hangulat zavarok szűrésében (pl. aktivitás és figyelemzavar, magatartászavar, szeparációs szorongás).

Pszichodiagnosztika és terápia

Várom jelentkezését, ha úgy érzi gyermeke fejlődése során problémákkal szembesülve bizonytalanná válik, kérdései szaporodnak. A klinikai szakpszichológia szemlélethez igazodva a kezdeti szakaszban a probléma körbejárásában, a fenntartó tényezők közös számbavételében vagyok a szülők segítségére (1-2 alkalom). Ehhez hozzá tartozik az élettörténet érzékeny periódusainak áttekintése, és foglalkozunk a szülői érzésekkel, félelmekkel, vágyakkal is.

Ezt követően a gyermek vizsgálatánál (3-5 alkalom) figyelmet szentelek annak, hogy a probléma feltáráson túl a gyermek is megtalálja helyét a folyamatban, és ezáltal segíthesse saját gyógyulását. A kapott információk összegzésével, visszaforgatásával (1-2 alkalom) zárul a diagnosztikus folyamat, melynek végén egy szakmai iránymutatás mentén közös döntés születik a problémamegoldás módjáról, eszközeiről.

Egyik út lehet a gyermekterápia, emellett azonban a szülőtanácsadás is hozhatja a változást, de az is előfordulhat, hogy további szakember bevonása mellett döntünk. Ez utóbbi esetben a Medikids gyermek szakorvosi team-jének közelsége egyértelmű előnyöket nyújt, hiszen pl. egy bepisilés vagy krónikus hasfájás esetén komplex, holisztikus módon közelíthetjük meg a problémát: szervi és pszichés oldalról egyaránt.

Ha egy helyzettel, problémával, állapottal való megküzdés egyedül nehéz, a pszichológiai segítség teret adhat annak, hogy érzéseit tisztázza, gondolatait rendezze annak érdekében, hogy  nagyobb tudatossággal kezelje szülői bizonytalanságait és gyermeke feszültségeit.

Képesség diagnosztika

Ha szeretne gyermeke képességeiről pontosabb képet kapni, intelligenciavizsgálatunk segítséget nyújt, emellett iskolaérettség vagy iskolai teljesítményproblémák fennállásakor képességvizsgálatot is végzünk. Segítünk abban is, hogy tisztán lásson a tekintetben, hogy gyermeke iskolai problémáit mennyiben hozzák lelki és mennyiben részképességbeli nehézségek.

Autogén tréning

A számos relaxációs technika közül az autogén tréning abban különleges, hogy egy 15 hetes egyéni vagy csoportos folyamaton való részvétellel egy önállóan, otthon is végezhető technikát sajátíthat el. Ezzel segítheti testi-lelki egészségének megőrzését, a mindennapos feszültségek oldását és növelheti teherbírását, kreativitását.

Megoldás éjszakai bepisilés ellen

Az éjszakai bepisilés három-négyéves korig sok gyermeknél előfordul még, semmi rendkívüli vagy kóros nincs ebben. Ha a probléma öt-hatéves kor felett, netán iskolás korában is fennáll, érdemes szakszerű figyelmet fordítani rá. A Medikids Gyermekgyógyászati Központban a pontos, hatékony feltárást és kezelést gyermeknefrológus szakorvos, Budapest egyetlen magán gyermekgyógyászati uroflow műszeres vizsgálata, klinikai szakpszichológus segíti.

Visszahívást kérek