Kránicz Ágnes

Kránicz Ágnes klinikai szakpszichológus 2023 év eleje óta a TritonLife magánkórház pszichológusa. Pályaválasztása kapcsán elmondja, hogy mindig is humán érdeklődésű volt, az irodalom mindig is nagyon érdekelte. Az orvosi pálya lehetősége is felmerült benne, de végül is a pszichológia mellett döntött, és ezt választotta hivatásának.

Az érettségi után az ELTE Bölcsészettudományi Karának pszichológia szakára jelentkezett, ahová akkor nagyon nehéz volt bekerülni, mindössze 20 főt vettek fel. Már az egyetemi évek alatt bejárt a Balassa utcai Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika neurózis osztályára, ahol az akkori vezető dr. Tringer László volt.

Az egyetemi évek mellett egészen fiatalon beleláthatott az egyéni és csoportos terápiák működésébe, zeneterápiáknak, irodalom-terápiáknak, Bálint-csoportoknak is részese lehetett. Az ott szerzett kezdeti tapasztalatok meghatározták a pályájának további alakulását, formálták a szemléletét.

Feltétel nélküli elfogadás

Szakmai hitvallására már a kezdetektől a rogersi szemléletmód, a személyközpontú megközelítés, a feltétel nélküli elfogadás, az empátia és a hitelesség volt jellemző, amit a mai napig a legfontosabbnak tart a munkájában.

Az egyetem elvégzése után, 1992-ben az Orvostovábbképző Egyetemen klinikai szakpszichológus diplomát szerzett. Pályája a klinikum után – mivel akkor már megszülettek a gyermekei – az akkor minden kerületben működő Nevelési Tanácsadóban folytatódott, ahol diagnosztikus és terápiás munkát folytatott minden korosztálynak.

Módszerspecifikus képzettséget analitikusan orientált pszichodinamikus módszerben, NLP-ben, családterápiában és EMDR trauma fókuszú terápiákban szerzett. Idővel egyre több olyan módszert sajátított el, amelynek a felnőttek a célcsoportja. Magánrendelésén szorongásos és hangulati problémákkal, pszichoszomatikus zavarokkal, életvezetési nehézségekkel, krízisekkel és traumafeldolgozással kereshetik fel a páciensek.

Minden ember élete során vannak olyan élethelyzetek, melyek a mentálisan egészségesen működő ember számára is nehézséget, úgynevezett krízist okoznak, ilyen a várandósság és a szülés is, amit a pszichológia normatív krízisnek nevez.

A szülés körüli időszakban is nagy segítség a rendszerszemlélet

-A krízis mindannyiunk életében előforduló átmeneti, jól körülhatárolható lelki állapot. Az esetek többségében több-kevesebb sikerrel túljutunk rajta önmagunk erejéből vagy környezetünk támogató segítségével, de leggyakrabban igyekszünk túlélni, elfelejteni… A pre- és perinatális korszakban jelenlévő problémák, nem várt történések, esetleges traumák feldolgozásában fontos lehet a szakmai segítségnyújtás, hogy megakadályozható legyen a krízis destruktív kimenetele, a személyiség összeomlása, a testi tünetek kialakulása, vagy a tünetek krónikussá válása. – mondja a szakember.

A több évtizedes, gyerekek és szüleik körében szerzett terápiás tapasztalata integrálódik ebben a mostani kihívásban. A rendszerszemléletet említi a pszichológus, amit a családterápiás képzésben tudott elsajátítani, a szülés körüli időszakban is nagy segítség, tulajdonképpen egy egész családnak szól, hiszen a nőiség, az anyaság sikere a család minden tagjára pozitívan hat.

Pszichológusok bevonása a szülészet-nőgyógyászat területén is

Az anya-gyermek kapcsolat a személyiségfejlődés origója, és annyi minden eldőlhet a családtervezés, a vizsgálatok, a beavatkozások, a szülés és a női lét témakörei kapcsán! – osztja meg velünk Kránicz Ágnes, aki tárt karokkal fogadja a nehezített termékenységgel, illetve a várandósság alatti és a szülést követő időszak kihívásaival, válságaival, traumáival küzdő pácienseket.

Egyre több klinikai területen – így a szülészet-nőgyógyászatban is – felmerül az igény a komplex szemléletű gyógyításban a pszichológusok bevonására.

Család, kikapcsolódás

– Teljes családban élek, a férjem élsportoló volt, így a családunkban a sportnak mindig is nagy szerepe volt. Legbüszkébb a két felnőtt gyermekemre vagyok, az egyik fiam a ELTE-n tanít, mellette edzőként dolgozik a BVSC-ben, a másik fiam ortopédsebész és csapatorvos az MTK-nál. Mindkettőjük munkájában helye van a pszichológiának és a kommunikációnak is, amik szakmánk közös pontjai. Kikapcsolódásként mindig is aktívan sportoltam, az aerobik, a síelés, a futás a kedvencem. Emellett igyekszem követni a kulturális élet eseményeit, a színház különösen kedvenc. – avat be a szakember.

Visszahívást kérek