Hunyadi- Kóbor Zita

Hunyadi- Kóbor Zita pedagógus családban nőtt fel, édesanyja szintén logopédus, így nem volt számára nehéz a pályaválasztás. A szakirányválasztást követően, az egyetemi évek alatt kristályosodott ki benne, miért is szereti igazán ezt a szakmát:

-Komplex, változatos, izgalmas és dinamikusan fejlődő tudományterület, mely ötvözi mindazt, ami közel áll hozzám: a nyelvtudományt, orvostudományt, pszichológiát, pedagógiát, gyógypedagógiát; mindezt úgy, hogy közben segíthetek a nehézségeikkel hozzám forduló klienseknek életminőségük növelésében- mondja Hunyadi- Kóbor Zita. - Az alapképzésben gyakorlati ismereteimet különböző intézménytípusokban szereztem, mely során a logopédiai diagnosztika és ellátás számos területébe kaphattam betekintést, és leshettem el a szakma fortélyait kitűnő gyakorlatvezetőimtől. Emellett 2022 tavaszán a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Csornai Tagintézményében láttam el logopédiai alapellátási feladatokat egy óvodában. - folytatja a logopédus, akinek szakdolgozatát a legjobbak közé választotta a szakmai zsűri 2023-ban.

 

Modern, a legfrissebb kutatásokon alapuló logopédiai szemlélet

-Tanulmányaim alatt leginkább a beszédhanghibák témaköre ragadott magával, így legfőbb érdeklődési területemnek az artikulációs-, illetve a fonológiai zavarok legfrissebb szemléletű diagnosztikáját és terápiáját tartom. Emellett szívesen foglalkozom nyelvi késéssel, nyelvfejlődési zavarral, hallássérülés következtében kialakuló másodlagos nyelvi zavarral, illetve írott nyelvi zavarokkal (diszlexiával, diszortográfiával) is, a beszédzavarok területéről pedig elsősorban hangképzési zavarokkal (diszfóniával). Fontosnak tartom, hogy a személyiséget figyelembe véve, erősségekre építve alkossam meg a terápiás célokat, és mindig egyénre szabott intervenciót biztosítsak a hozzám fordulóknak.

 

Vidám és hatékony foglalkozások

Eddigi szakmai tapasztalatait elsősorban óvodásokkal, kisiskolásokkal szerezte, így a legkisebbektől (2-3 éves kortól) az alsós korosztályig szeretettel vár minden kisgyermeket és szüleiket rendelésére: -Vallom, hogy az eredményesség nagyban múlik a kölcsönös elfogadáson is, mely a gyerekek részéről egy mosolyban, ölelésben, kedves kis rajzban megnyilvánulva mindig a legnagyobb elismerést jelenti számomra.

Élethosszig tartó tanulás és fejlődés

Szakmai terveiről így mesél a szakember: -Az élethosszig tartó tanulást, a hazai és nemzetközi irodalom folyamatos követését rendkívül fontosnak tartom, hiszen nap mint nap jelennek meg új eredmények, terápiás irányok a mi szakmánkban is, melyek előremozdíthatják gyakorlati munkánkat. Ennek fényében igyekszem magam folyamatosan továbbképezni, konferenciákon részt venni, tanfolyamokat végezni. Az egyetemre is visszatértem, hiszen 2023 őszétől a Logopédia Mesterképzésen folytatom tanulmányaim, ahol diagnosztikai és klinikai ismeretekkel szeretném bővíteni tudásom, valamint kiterjeszteni kompetenciám a felnőtt korosztály ellátására is. Céljaim közt szerepel a különböző, hazánkban még kevéssé ismert fonológiai terápiák (köztük a Magszókincs- és Minimálispár terápia) minél átfogóbb megismerése és alkalmazása. Hosszabb távon pedig a hallássérültek pedagógiája szakirány (szurdopedagógia) elvégzését is tervezem. – mondja Zita, aki 2023 őszétől erősíti a Tritonlife Gyógypedagógiai Központ csapatát, és a Thököly úton várja szeretettel kis klienseit.

Visszahívást kérek