A legjellemzőbb fogazati eltérések korcsoportok szerint

A fogszabályozási problémák nem korfüggőek, hiszen gyerekek és felnőttek egyaránt tapasztalhatnak különböző ortodonciai (fogászati) problémákat, melyek professzionális ellátást igényelnek. Ebben a cikkben kiemeljük a leggyakoribb fogszabályozási problémákat a különböző korosztályokban, és ismertetjük, mire kell figyelniük a szülőknek és a betegeknek.

Dr. Pulay Zoltán - Foxxi Budai Fogszabályozás

6 éves korig

Ebben a korosztályban a gyermekek szájürege még fejlődésben van, és fontos a fogak növekedését és fejlődését figyelemmel kísérni. A leggyakoribb fogszabályozási problémák ebben a korosztályban:

  1. Az első maradó fogak nem nőnek ki: Van, hogy a hatos, magyarul első nagyörlő fogak nem teljesen jó helyen törnek át, és az utolsó tejfog, az ötös mögé beszorulnak. Ilyen esetben fontos az ortodonciai szakemberrel konzultálni, aki javasolhatja a tejfog eltávolítását, vagy a maradó hátra mozdítását egy speciális eszközzel.
  2. Ujj szopás: Az ujj szopás harapási és állcsonti növekedési problémákhoz vezethet, mivel a növekedésben lévő felső állcsont nem a nyelv méretét veszi fel, hanem a helyére berakott ujjét. Mindenkinek kisebb az ujja a nyelvénél, így az állcsont is szűk marad. A szűk állcsont aztán torlódást, orrlégzési nehézséget, nazális hangot, nyitott harapást, keresztharapást, magyarul egy egész sor problémát okoz, amit sokkal egyszerűbb megelőzni, mint kezelni.
  3. Résesség: Ebben a korcsoportban gyakori, és teljesen normális a réses fogazat!

Serdülő kor

Az öt leggyakoribb fogszabályozási probléma, amelyekkel a tinédzserek szembesülhetnek:

  1. Torlódás: Ez akkor fordul elő, ha nem áll rendelkezésre elegendő hely az állkapocsban a fogak megfelelő növekedéséhez. Az így kialakult helyhiány ferde fogakat, nehezen tiszítható fogazatot és más problémákat okozhat azon túl, hogy nem túl szép.
  2. Mélyharapás: Mélyharapásnak hívjuk, ha a felső elülső fogak jelentős mértékben átfedik az alsó elülső fogakat, és rágásnál fájdalmat, torlódást, ínyvisszahúzódást, és hosszú távon izületi kattogást tud okozni.
  3. Nyitott harapás: Ez az ellentéte a mélyharapásnak, ilyenkor az elülső fogak egyáltalán nem találkoznak egymással összezárt fogsor mellett sem. Rágási nehézségeket és beszédproblémákat okozhat. Hátterében legtöbbször a nyelv elülső nyugalmi helyzete, szájlégzés, ujjszopás, vagy nyelvlökéses nyelés van. Ennek korrekciója érdekében elengedhetetlen a logopédiai kezelés!
  4. Keresztharapás: A keresztharapás akkor fordul elő, ha az alsó és a felső állkapocs nem illeszkedik megfelelően egymáshoz, általában a felső állcsont alulfejlettsége okozza. Ez ferde fogakhoz, állkapocsizületi kattogáshoz, fájdalomhoz és más problémákhoz is vezethet. Megoldása elsősorban fogszabályozó készülékkel lehetséges, de ha a háttérben meghúzódó rossz szokás - mint az ujjszopás - megoldása is elengedhetetlen.
  5. Eltolt középvonal: Ha az alsó és felső elülső fogak középvonala nem illeszkedik egymáshoz, akkor eltolt középvonalról beszélünk. Ez esztétikai problémákat és aszimmetrikus kopást fog okozni!
A Beszédközpont szakemberei szoros kapcsolatban állnak fogszabályozó szakemberekkel, így kiemelt figyelmet tudnak szentelni ezen problémák felismerésére. Gyakori sajnos, hogy egy-egy logopédiai terápia azért nem sikeres, mert elmarad a fogszabályozó szakember bevonása. Artikulációs problémák, orrhangzósság és nyelvlökéses nyelés esetén elengedhetetlen, hogy konzultáljunk fogszabályozásra szakosodott fogorvossal. Központunkban ezt a szakértelmet a Foxxi Budai Fogszabályozás biztosítja.

Részletek a Foxxi Budai Fogszabályozás weboldalán!

Visszahívást kérek