Diszfágia vizsgálata

nyelési zavar, diszfágia

A diszfágia főként neurogén eredetű nyelészavart jelent. Ennek következtében nehezített lehet a hidratáció, a táplálék felvétele, a rágás- és maga a nyelés folyamata is.

A diszfágia okai

Kiváltó okai leggyakrabban a stroke, a traumás agysérülések vagy tumoros megbetegedések, de együtt járhat egyéb más kórképekkel is.

A sérülés következtében fennálló nem megfelelő izomműködés vagy szenzibilitás csökkenése miatt aspirációs (félrenyelési) kockázat áll fenn. Emellett egyéb súlyos szövődmények is kialakulhatnak, pl.: aspirációs tüdőgyulladás, alultápláltság, izomtömegvesztés, kiszáradás.

A diszfágia típusai

Többféle diszfágia-típust különböztethetünk meg attól függően, hogy a zavar mely területet érinti:

Orofaringeális diszfágia

Ebben az esetben a falat nehezn jut el a garatból a nyelőcsőbe, a nyak tájékán elakadást tapasztalunk. Emiatt gyakori a köhögés és a nyelés újrapróbálása. Az érintettek az elakadt falatot nem tudják lenyelni, folyadék ivásával sem képesek könnyíteni a folyamaton. Ilyenkor kénytelenek a falatot kiköpni. A probléma leggyakoribb oka idegi eredetű.

Özofagiális diszfágia

A falat nehezen tud átjutni a nyelőcsőből a gyomorba. Ekkor valahol a mellkas tájékán érződik az elakadás. A kiváltó ok ebben az esetben sokszor anatómiai eltérés: szűkületek, daganatok a nyelőcső ezen szakaszán.

A diszfágia terápiája

A diagnosztikához a legtöbb esetben képalkotó eljárásokat kell alkalmaznunk, amelyek képesek megerősíteni vagy kizárni a diszfágia tényét, illetve azonosítani annak típusát. Erre alkalmas eszköz az endoszkópia és a nyelési röntgen, amelyek segítségével feltérképezhetjük a garatizmok mozgását nyelés közben és azt, hogy az úgynevezett velofaringeális zár jól működik-e (ez a zár akadályozza meg, hogy nyeléskor a falat a légcsőbe és az orrgaratba kerüljön).

A megfelelő diagnosztikát követően a diszfágia terápiája történhet testtartásmodifikációk elsajátításával, különféle kompenzációs technikák gyakorlásával, és esetenként étrendmódosítással is.

A diszfágia kezelése sokszor team-munkát igényel, ahol a logopédus együttműködik más szakemberekkel (pl. foniáter, radiológus, pulmonológus szakorvos) is.

12 800 Ft

16 000 Ft

Visszahívást kérek