Metlágel Laura

Miért a logopédia? Mi a története annak, hogy ezt a szakmát választotta?

A gimnáziumban a pszichológia és a gyógypedagógia, valamint a különböző alternatív terápiás lehetőségek foglalkoztattak a leginkább. A gyógypedagógián belül először a tanulásban akadályozottak pedagógiája szakirányt választottam, majd a terápiás munka során rájöttem, hogy tudásomat még komplexebbé tehetem, ha kiegészítem más szakirányokkal is.  Így elvégeztem a szomatopedagógia és logopédia szakirányokat is. 

Milyen tapasztalatokat szerzett eddig? 

2014-ben végeztem a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán gyógypedagógia, tanulásban akadályozottak pedagógiája szakirányon. A diploma megszerzését követően 2014. szeptemberében szakirányú továbbképzés keretein belül megkezdtem tanulmányaimat az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán szomatopedagógia szakirányon. Alapdiplomáimat kiegészítettem különböző manuálterápiákkal, majd 2018-ban ismét iskolapadba ültem és elvégeztem a logopédia szakirányú továbbképzést az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán kiváló minősítéssel. 

Szakmai tapasztalataim, munkáim - 7 év közoktatási, valamint klinikai területen végzett tevékenységem – során körvonalazódott bennem, hogy az egészségügyi és pedagógiai célú habilitációs, rehabilitációs, valamint az egyéni és kiscsoportos ambuláns ellátások alkalmával tudom maximálisan kibontakoztatni a főiskolákon szerzett tapasztalataimat, valamint a gyógypedagógusi-logopédusi kompetenciáimat. 

Több mint egy éven keresztül az FPSZ I. Kerületi Tagintézményében voltam a járási szakértői bizottság tagja, ahol beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség alapvizsgálata, felülvizsgálata történt. Ennek köszönhetően a gyógypedagógiai-logopédiai vizsgálóeljárásokat, a protokollt jól ismerem, képes vagyok minőségi- mennyiségi elemzésre, szakvélemény szakszerű megírására. 

Ha egy dolgot kellene mondani, amit imád a munkájában, mi lenne az?

Nehéz egy dolgot megemlíteni. Az egész terápiás folyamat egy fantasztikus utazás, melyben együttesen fejlődünk és formálódunk. A legnagyobb öröm számomra az, ha a kitűzött célokat elérjük.

Mik a tervei a jövőre nézve?

Folyamatosan képzem magam, így az egyik dédelgetett álmom a PhD fokozat megszerzése.

Mire törekszik mindig a munkája során?

Véleményem szerint a szakmai kompetenciákon túl az emberi tulajdonságok – empátia, fejlett érzelmi intelligencia, segítőkészség, problémamegoldó képesség – legalább akkora szerepet játszanak a sikeres fejlesztésben, mint a fentebb említett speciális eljárások, eszközök ismerete és a képesség azok rendeltetésszerű használatára. Igyekszem precízen, a lehető legjobb tudásommal  végezni a munkám úgy, hogy a páciensek  örömmel járjanak a terápiára.

Mi a kedvenc területe a logopédián belül és miért?

Logopédusként a nyelvlökéses nyelés, a Craniomandibuláris diszfunkciók (állkapocs-ízületi) terápiája, valamint a nyelvi terápiák, az artikulációs zavarok terápiája áll hozzám a legközelebb. 

Hogyan töltődik fel? Mit csinál szívesen, amikor épp nem a szakmájának él?

Nagyon szeretek utazni, különböző helyeket és kultúrákat megismerni. 

Visszahívást kérek