Kiss Sebestyén

Miért a logopédia? Mi a története annak, hogy ezt a szakmát választotta?

Gimnázium óta érdekelt a magyar nyelv; a mondatelemzés, a hangtan, a nyelvtani szabályok. Nem voltam benne biztos, hogy ezen a területen belül melyik irányba induljak el, egészen addig, amíg egy ismerősömtől nem hallottam először a logopédiáról, mint szakmáról. Onnantól kezdve biztossá vált bennem, hogy ez az a terület, ahol szeretnék dolgozni.

Milyen tapasztalatokat szerzett eddig?

A diplomámat a szegedi Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Gyógypedagógus-képző Intézeténél szereztem meg 2018-ban. Ezt követően két tanévet töltöttem el Szeged környéki óvodás és iskolás gyermekek logopédiai ellátásával; főként artikulációs zavarok, illetve nyelvfejlődési zavar terápiája volt a feladatom. Ezen időszak alatt lehetőségem nyílt a helyi szakszolgálat szakértői bizottságának tevékenységében is részt venni. Ezzel párhuzamosan Szegeden – egy évig – felnőtt korú kliensek esetében beszéd- és nyelvi zavarok diagnosztizálását és kezelését végeztem.

Az alapképzést követően az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán elvégeztem a logopédiai rehabilitáció szakirányú továbbképzést, melynek köszönhetően széles körű ismeretekkel bővíthettem addig megszerzett tudásomat a klinikai logopédia területén - különös tekintettel a felnőttkori szerzett beszéd- és nyelvi zavarok, valamint a nyelési zavar diagnosztikájára és terápiás kezelésére.

Jelenleg a budapesti Szent Imre Kórház Neurológiai-Stroke Rehabilitációs Osztályának logopédusaként dolgozom.

Ha egy  dolgot kellene mondani, amit a legjobban szeret a munkájában, mi lenne az?

Ez egyértelmű, de két dolgot említenék meg.

Az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb dolog az, amikor az ember végigkövetheti és részese lehet annak a rehabilitációs folyamatnak (például egy stroke-ot követően), melynek eredményeképp az érintett személy újra teljesebb értékű életet élhet; újra képessé válik a kommunikációra, visszatérhet a korábbi életéhez, a családjához, esetleg a régi munkahelyére; az életbe.

A másik egy konkrét élmény, amely még ahhoz az időszakhoz kötődik, amikor egy település óvodás gyermekeit láttam el logopédusként. Egyik nap már hazafelé menet sétáltam, míg a szemközti járdán az ovisok éppen a délutáni sétájukból tértek vissza. Szerintem sosem fogom elfelejteni az örömüket, amikor megláttak az utca túloldalán közeledni. Mindenki kórusban kiabált, és integetett nekem: „Szia, Sebi bácsi!!!”  

Mik a tervei a jövőre nézve?

Szeretném elvégezni a mesterképzést, hogy egyetemen taníthassak – ez az egyik vágyam és célom a közeljövőre tekintve. A hosszabb távú célom a PhD fokozat megszerzése.

Mire törekszik mindig a munkája során?

Mivel mind az egyetemi éveim alatt, mind a szakirányú továbbképzés során kiváló oktatóim voltak, igyekszem az őáltaluk megszerzett tudást a saját személyes stílusommal ötvözni, mindezt pedig a gyakorlatba sikeresen átültetni.

Állandó célom továbbá a kliens és a terapeuta közötti pozitív viszony kialakítása. Úgy hiszem, hogy ez a viszony nagymértékben képes elősegíteni a terápia sikerességét.

Mi a kedvenc területe a logopédián belül?

A „kedvenc” – ha mondhatom így – területem a logopédián belül a felnőtt rehabilitáció. Ezen belül, ha konkrét kórképet kellene megjelölnöm, akkor az a felnőttkori szerzett nyelvi zavar (afázia) diagnosztikája és terápiája lenne.

Hogyan töltődik fel? Mit csinál szívesen, amikor épp nem a szakmájának él?

Próbálok minél több időt a barátaimmal tölteni, megnézek egy filmet vagy sportolok - főképpen a csapatsportokat részesítem előnyben; jelenleg is kézilabdázom.

logopédia

 

Vizsgálatok

16 000 Ft helyett most 12 800 Ft
Tovább
16 000 Ft helyett most 12 800 Ft
Tovább
16 000 Ft helyett most 12 800 Ft
Tovább
16 000 Ft helyett most 12 800 Ft
Tovább
16 000 Ft helyett most 12 800 Ft
Tovább
16 000 Ft helyett most 12 800 Ft
Tovább
Visszahívást kérek