Berényi-Jerebák Anikó

Miért a pszichológia? Mi a története annak, hogy ezt a szakmát választotta?

Kamaszként fogalmam sem volt arról, hogy ki vagyok, milyen vagyok, szerethető vagyok-e, mi célból létezem. Számomra nagy segítség volt akkor, hogy egy lelkigondozóval beszélgethettem a nehézségeimről gondjaimról. Ez volt az első állomása annak az útnak, amely során úgy döntöttem, hogy segítő szakemberré fogok válni.  Amit egészen korán felfedeztem az az, hogy elképesztően érdekelnek az emberek történetei. Ez a mai napig megmaradt és a részemmé vált: megtiszteltetés számomra másokat hallgatni, miközben megosztanak magukból hol többet, hol kevesebbet.

Milyen tapasztalatokat szerezett eddig?

Amióta az eszemet tudom, gyerekekkel foglalkozom. Gimnazista korom óta bébiszitterkedtem és táboroztatok, így adta magát, hogy a pszichológia szakmán belül is a gyerekek és fiatalok felé fordulok. A Károli Egyetemen végeztem el az alap – és a mesterképzést, ezután az ELTÉ-n folytattam tanulmányaimat pedagógiai szakpszichológus képzésen, melyet 2020 júniusában fejezek be. Gimnáziumokban dolgozom jelenleg iskolapszichológusként.

Ha egy  dolgot kellene mondani, amit imád a munkájában, mi lenne az?

Ahogy említettem is, az emberek történetei elvarázsolnak, mert a nehézségek között sok sikertörténet és küzdelem bújik meg. Szeretem azt a pillanatot, amikor azt látom, hogy a velem szemben ülő megért valamit magával vagy a helyzettel kapcsolatban, amiben van. Ezen kívül felölt a gyerekek optimizmusa, hite.

Mi a célja a pszichológia tudományával?

Célom segíteni abban másoknak, hogy minél több seb begyógyulhasson, mert hiszem, hogy ha kevesebb a sebünk, kevesebbet bántjuk egymást. 10 év múlva gyermekpszichológusként, pszichodráma vezetőként és anyaként képzelem el magam.

Mire törekszik mindig a munkája során?

Őszinteségre és bátorításra. Fontos számomra, hogy ne problémaközpontúan, hanem megoldásközpontúan dolgozzunk. Ezen kívül rendszerszemléletben dolgozom, a gyermeket mindig a család részeként „értelmezem”.

Mi a kedvenc területe a pszichológián belül és miért?

Kedvenc területeim az érzelmi intelligencia fejlesztése, a szorongáscsökkentés, a pályaorientáció, a módszerek közül a dramatikus, művészetterápiás relaxációs és játékos módszereket helyezem előtérbe.

Mi az a három pozitív tulajdonság, amire büszke?

Könnyen tudok kapcsolatot teremteni, nem esik nehezemre belehelyezkedni a másik helyzetébe és igyekszem minden helyzetben megtalálni a pozitívumot.

Hogyan töltődik fel? Mit csinál szívesen, amikor épp nem a szakmájának él?

Zenélek, túrázom, olvasok, a szeretteimmel és barátaimmal „lógok”, sütök.

pszichológus

 

Visszahívást kérek